HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 18 MAYIS 2024, CUMARTESİ

Vatandaşların ilk tercihi o hastaneler oldu

Türkiye'nin sağlık okuryazarlığı üzerine yapılan bir araştırmaya göre Türkiye'de insanların yüzde 71'i sağlıklı olduğunu düşünüyor. Koruyucu sağlık hizmetleri ve kronik hastalık farkındalığının oldukça düşük seviyede olduğunu ortaya koyan araştırma, halkın tercih ettiği ilk sağlık kurumunun devlet hastaneleri olduğunu gösteriyor
02.07.2022 17:11
Vatandaşların ilk tercihi o hastaneler oldu
Vatandaşların ilk tercihi o hastaneler oldu
Siemens Healthineers Türkiye, ülkedeki sağlık okuryazarlığını ölçen bir araştırma gerçekleştirdi. 2022'nin Şubat ve Mart aylarında Türkiye'nin 26 ilinde yürütülen araştırma, ülkenin genel temsiliyeti gözetilerek yapıldı. Bireylerin hastane tercihi, yaşam tarzı, hastalıklar, koruyucu sağlık hizmetleri kullanımı, sağlık bilgisine erişim, gelecek beklentileri hakkındaki değerlendirmelerini raporlayan araştırmanın sonuçları düzenlenen basın toplantısında paylaşıldı. Sağlık Okuryazarlığı Raporu'na göre Türkiye'de kendini sağlıklı görenlerin oranı yüzde 71 olurken, düşük eğitim düzeyi kırılımında bu oran yüzde 54'e kadar geriledi. Araştırmaya göre bireylerin öncelikli tercihi devlet hastanesinden yana; yüzde 61'lik bir kesimin ilk tercihi devlet hastanesi olurken, bunu yüzde 22 ile özel hastaneler izledi. Tercih dağılımında üniversite hastanelerinin yüzde 8, sağlık ocaklarının ise yüzde 9'luk paylara sahip oldukları görüldü.


10 kişiden 8'i check-up yaptırmamış


Rapora göre Türkiye'de koruyucu sağlık hizmetlerinden yeterince faydalanılmıyor ve kronik hastalıklarda da farkındalık yeterli seviyede değil. Araştırmaya göre kronik hastalığının farkında olmayanların oranı yüzde 83. Hiç check-up yaptırmayanların oranı da yüzde 84 seviyesinde. Kan testi parametrelerinin de ölçümlendiği araştırma kapsamında katılımcılara, "Yarın kan testi yaptırmak isterseniz, öncelikle hangi değerlerinizi öğrenmek istersiniz?" sorusu soruldu. Erkeklerde ilk sırayı yüzde 48 ile şeker alırken, kadınların yüzde 28'i demir dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--



logo

   E-posta: bilgi(@)kadirga.com.tr
Tüm hakları Kadırga TV adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr