HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 18 MAYIS 2024, CUMARTESİ

Hastalar ilaçlarını alamıyor

Geçim sıkıntısı hastaların ilaca erişimini de zora soktu. İlaçlarını almak için eczanelere giden bazı hastalar, bir süredir normalden yüksek fiyat farkıyla karşılaşıyor. Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, bazı ilaçların bir kutusunda 500 TL fark çıktığı için hastaların ilaç almadan eczaneden ayrılmak zorunda kaldıklarını açıkladı
09.08.2023 16:37
Hastalar ilaçlarını alamıyor
Hastalar ilaçlarını alamıyor
İlaçlarını almak için eczanelere giden bazı hastalar, bir süredir normalden yüksek fiyat farkıyla karşılaşıyor. Bu durumun nedeni bazı ilaç firmalarının 100'den fazla ilaçta taahhüt ettikleri kamu kurum iskontosu uygulamasından vazgeçmesi. O ilaçlar arasında, kanser, epilepsi ve tansiyon ilaçları da var. Konuyla iligli konuşan Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, "SGK, geri ödeme listesi olan ilaçlar için firmalardan bir indirim talep ediyor, firmalar da vermeyi taahhüt ediyorlar ve mevzuat gereği zorunlu bir uygulama oluyor. Yaklaşık 100 ilaçta kurum iskontosunu ilaç firmaları uygulamaktan imtina ediyorlar" diye konuştu. O ilaçlar arasında kanser, epilepsi, göz ve tansiyon ilaçları da var. Üstelik hastaların alabileceği muadil, yani eş değer bir ilaç da yok.


Bir kutu ilaçta 500 TL fark çıkıyor


Üney, "Örnek vermek gerekirse kronik bağırsak hastalığı için kullanılan ilacın bir kutusundan 500 lira fiyat farkı çıkıyor. 3 ayda 6 kutu kullansa hastanın 3 bin lira ödemesi gerekiyor. Bu ilaçların eş değerleri yok yani yerine hasta başka bir ilacı alarak fark ödemeden alamıyor" bilgisini verdi. Eczacılar da hastaların ilaç alırken sıkıntı yaşadıklarını anlattı. Eczacı Erdoğan Şatır, "Normal tansiyon ilacında 300-400 lira fiyat farkı çıkmaya başladı. Kutu adetlerini indiriyorlar, 'bir kutu alalım önümüzdeki ay bakalım' diyorlar. Ciddi sıkıntılar yaşanıyor, hiç alamayanlar da var" ifadelerini kullandı. Eczacı Rana Çoruh ise, "En düşük fiyat 100 liradan başlıyor. Bir hastanın reçetesindeki fark giderek artıyor. Hastalar ilaçlarını almadan gidebiliyorlar" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--



logo

   E-posta: bilgi(@)kadirga.com.tr
Tüm hakları Kadırga TV adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr