HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 18 MAYIS 2024, CUMARTESİ

Karaciğer yağlanması erkekleri vuruyor

Karaciğer yağlanması, erkeklerde daha fazla görülüyor. Karaciğer yağlanması, belirli bir düzeye ulaşana kadar da genellikle hiçbir belirti vermiyor
 
14.07.2022 14:52
Karaciğer yağlanması erkekleri vuruyor
Karaciğer yağlanması erkekleri vuruyor
Yetersiz fiziksel aktivite, sağlıksız beslenme ve kötü alışkanlıklar ile yağ miktarının aşırı artması sonucunda karaciğer yağlanması ortaya çıkıyor. Toplumun yüzde 25'inde görülen en önemli sağlık sorunlarından biri olan karaciğer yağlanması, çeşitli nedenlerle karaciğerde yağ birikmesiyle oluşur. Sağlıklı kişilerde de az bir miktarda yağ depolanması görülebiliyor. Karaciğer yağlanması karaciğerin kendi ağırlığının en az yüzde 5'inden fazla yağ içermesi olarak tanımlanıyor. Karaciğer yağlanması alkole bağlı olan ve alkol kullanımı ile  ilişkisiz olarak ortaya çıkabiliyor. Alkol kullanımı ilişkisiz olan form tüm yaş grupları ve etnik gruplarda görülebiliyor. Toplumda görülme oranı yüzde 14-30 civarında. Karaciğer yağlanması, erkeklerde daha fazla görülüyor. Karaciğer yağlanması, belirli bir düzeye ulaşana kadar da genellikle hiçbir belirti vermiyor. Halsizlik, çabuk yorulma, karın sağ üst bölgesinde ağrı ve dolgunluk hissi yapabilir. Muayene sırasında karaciğerde büyüme kan testlerinde karaciğer enzimlerinde hafif yükselmeler saptanabilir. Ultrasonografinin tanıda en çok  kullanılan yöntem olduğunu belirten uzmanlara göre karaciğerde ciddi hasarlar oluşturabilen karaciğer yağlanması tanı aldığında hemen tedaviye başlanmalı. Yağlanmanın miktarı arttıkça karaciğerde iltihaplanma, fonksiyonlarında azalma, karaciğer hücrelerinde hasar ortaya çıkıyor. Hasarlanma kontrol altına alınmazsa karaciğer kanseri ve siroza kadar giden ciddi karaciğer hastalıkları ortaya çıkabiliyor.
 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--



logo

   E-posta: bilgi(@)kadirga.com.tr
Tüm hakları Kadırga TV adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr