HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 18 MAYIS 2024, CUMARTESİ

Yerli motordan sonra ilk yerli şanzıman da Koç'tan

Koç Grubu şirketlerinden Ford Otosan'ın Eskişehir Fabrikasında düzenlenen törende Türkiye'nin ilk ve tek yerli şanzımanı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın katılımıyla tanıtıldı.
20.10.2021 18:11
Yerli motordan sonra ilk yerli şanzıman da Koç'tan
Yerli motordan sonra ilk yerli şanzıman da Koç'tan
Ford Otosan Eskişehir Fabrikasında düzenlenen törende Türkiye'nin ilk ve tek yerli şanzımanı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın katılımıyla tanıtıldı. Bakan Varank, yerli ve milli şanzıman kullanılan ilk kamyon olan ve yerlilik oranı yüzde 90'ı geçen F-MAX kamyonu test etti. 
 
TÜBİTAK desteğiyle Türk mühendisleri sayesinde geliştirilip üretime geçilen yerli ve milli şanzımanın kullanıldığı kamyonu başarılı bulduğunu dile getiren Bakan Varank, "Daha önce yine ecotorq motorlarını TÜBİTAK'ın destekleriyle Ford Otosan geliştirmişti. Bu motoru hem Türkiye'deki kamyonlarında kullanıyordu hem de bunu lisansıyla üreten ülkeler vardı. Biz know-how'ımızı, lisansımızı başka ülkelere ihraç etmiştik. Şimdi aynı şey yine devletimizin destekleriyle geliştirilen otomatik şanzıman için geçerli. Bu şanzımanı hem kamyonlarda kullanacağız hem de bunun lisansıyla diğer ülkeler bu şanzımanı üretecekler" dedi. 
 
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç da, "F-MAX'in dünya çapındaki bu başarısının ardından bugün de üst düzey mühendislik başarısı olan Türkiye'nin ilk ve tek yerli şanzımanını sizlerle buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Üreteceğimiz ilk aracı inşallah Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş yıldönümü olan 2023 yılında hattan indireceğiz" dedi. Vefat eden milli SİHA'ların öncüsü Özdemir Bayraktar'a da rahmet dileyen Koç, şöyle devam etti: "Ben kendisiyle 12 sene evvel görüşmüştüm. Organize sanayide küçük bir atölyede evlatlarıyla faaliyet gösteriyordu. Hikâyesini anlattı bize. Biz niye gitmiştik oraya? Rahmetli eniştem Nusret Arsel hikâyesini bir gazetede okuyor. Gidiyor tanışıyor. Bizim haberimiz yok, o zaman, dost oluyorlar. Oğullarıyla tanışıyor, o kadar etkileniyor ki bize talimat veriyor, biz de savunma sanayi işindeyiz, 'Özdemir Bey'le Bayraktar ailesiyle bir iş yapın.' diye. Çok gittik geldik, yapamadık. Özdemir Bey, 'Ya business plan musiness plan ben anlamam, vereceksiniz şu kadar parayı ben de yapacağım size, istediğiniz kadarıyla yapacağız' demişti. Olmadı, nasip olmadı. Keşke olsaydı, çünkü o zaman bile bu ailenin insansız hava aracı, havacılık sanayinde o zamanın şartlarında yaptıklarına baktığım zaman şöyle demiştim kendisine, 'Sizin oğullarınız, siz bir milli servetsiniz, değersiniz. Sizi korumalı bu ülke' demiştim." 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--



logo

   E-posta: bilgi(@)kadirga.com.tr
Tüm hakları Kadırga TV adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr