Dış Ticarete Yön Verenler Derneği (DIŞYÖNDER) Başkanı Dr. Hakan Çınar, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında 2013'te imzalanan Geri Kabul Anlaşması'nın yükümlülüklerinin karşılıklı olarak gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Türk vatandaşlarının Schengen ülkelerine vize başvurularında ret oranının yüzde 30'u aştığına dikkat çeken Dr. Çınar, Erasmus, AB ülkelerine seyahat planlayan Türk vatandaşlarının vize için aylarca randevu alamadığına dikkat çekti. Dr. Çınar, şöyle devam etti: "Avrupa Konseyi'nin 2023'te yayımladığı raporda, bazı Schengen ülkelerinin Türkiye'den yapılan başvurularda ayrımcı tutum sergilediği açıkça belirtilmiş, vize sürecinin şeffaf, öngörülebilir ve nesnel kriterlere dayanması gerektiği, aksi halde Avrupa'nın kendi demokratik değerlerini inkâr ettiği vurgulanmıştı. Türkiye de 1.5 yıl önce vize süreçlerinin adil ve hızlı yürütülmesi konusunda AB'ye nota verdi. Ancak bu girişimlerin sahada somut bir karşılığı olmadı. Bazı çevreler, karşılıklılık ilkesi gereği Türkiye'nin bazı AB ülkelerine vize uygulamasına geçmesini savunuyor. Ancak bu yaklaşım ticaret, turizm ve diplomatik ilişkilere zarar verme ihtimali nedeniyle fazla destek bulmuyor. Çözüm adına vize kolaylaştırma anlaşmaları yeniden ele alınmalı, Türkiye ile AB arasında 2013'te imzalanan Geri Kabul Anlaşması'nın yükümlülükleri karşılıklı olarak gözden geçirilmeli." EKONOMİ SERVİSİ
Neden 3. ülke muamelesi?
Bulunduğu coğrafya nedeniyle Avrupa Birliği ile üyelik müzakeresi yapma ihtimali bulunmayan, ekonomisi de Türkiye'den pek de parlak olmayan Arjantin, Brezilya, Kolombiya, Şili, Kosta Rika, Dominika, El Salvador, Guatemala, Honduras, Paraguay, Panama, Meksika, Nikaragua, Uruguay, Venezuela vatandaşları Schengen bölgesine vizesiz girebiliyor.
AB barajını geçebilen 5 İslam ülkesi var
Avrupa Birliği'ne vizesiz girebilen sadece 5 İslam ülkesi var: Bosna Hersek, Arnavutluk, Malezya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Brunei. Katar, Kuveyt ve Bahreyn gibi zengin ülkeler de listede yer almıyor.