HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 18 MAYIS 2024, CUMARTESİ

Asgari ücret artışı netleşiyor

Yeni asgari ücretin 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olması konusunda işçi, işveren ve hükümet üyelerinden oluşan taraflar dün uzlaştı. Vergi muafiyeti etkisiyle zam, tüm maaşları otomatik olarak yükseltecek
 
01.07.2022 13:48
Asgari ücret artışı netleşiyor
Asgari ücret artışı netleşiyor
Yaklaşık 6.5 milyon çalışanı doğrudan ilgilendiren asgari ücrete ara zam yapılması konusunda işçi, işveren ve hükümet temsilcileri arasında Asgari Ücret Tespit Komisyonunda gerçekleşen yoğun pazarlık süreci dün tamamlandı. Masada oluşan alternatif rakam ve destek taleplerinden oluşan taslaklar onay için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak. Asgari ücret rakamının bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamayı İstanbul'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TÜRK-İŞ Genel Başkan Ergün Atalay ve TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ile birlikte yapacağı ifade edildi.

Yönetmelik değişikliği gerekecek

Mevzuat gereği Asgari Ücret Tespit Komisyonunun aldığı zam kararı, Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihi takip eden ayın başında uygulamaya girecek. Yeni asgari ücret rakamının beklentiler doğrultusunda bugün açıklanması halinde, artışın 1 Temmuz itibarıyla geçerli olabilmesi için yönetmelik değişikliği de gerekecek. 2021'de brüt 3 bin 577 lira, net 2 bin 825 lira olarak uygulanan asgari ücret yüzde 50'lik artışla 2022 yılı için brüt 5 bin 4 lira, net 4 bin 253 lira olarak belirlenmişti. Yeni asgari ücret konusunda işçi tarafı enflasyon kaybının telafisini yani yüzde 40 civarında zammın uygulanmasını talep ediyordu. İşveren tarafı ise zam oranıyla birlikte bütün işletmeleri kapsayacak şekilde SGK priminde ek indirim istiyordu. Asgari ücretin artması, diğer ücretlerin asgari ücret kadarki kısmının vergiden muaf olması nedeniyle küçük de olsa otomatik zam getirecek. Ayrıca özel sektörde asgari ücretin üzerindeki diğer tüm maaşlara yönelik olarak yeni ücret ayarlamaları kaçınılmaz hale gelecek. Asgari ücret yüzde 25 zam olursa 5 bin 316 TL, yüzde 30 zam olursa 5 bin 529 TL, yüzde 40 zam olursa 5 bin 954 TL olacak. Uzmanlar yaklaşan seçimler nedeniyle oy kaybı yaşayan hükümetin üst sınırda zam açıklayabileceği görüşünde.
 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--



logo

   E-posta: bilgi(@)kadirga.com.tr
Tüm hakları Kadırga TV adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr