HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 18 MAYIS 2024, CUMARTESİ

Finlandiya artık NATO üyesi

Rusya'nın Ukrayna'daki işgali nedeniyle tarafsızlık politikasını resmen sona erdiren Finlandiya, Brüksel'de bugün düzenlenen törenle NATO'nun 31'inci üyesi oldu. Rusya karşı önlemler alacağını duyururken, NATO'dan Finlandiya'da asker konuşlandırılmasının bu ülkenin kararına bağlı olduğu yönünde bir açıklama geldi
04.04.2023 17:00
Finlandiya artık NATO üyesi
Finlandiya artık NATO üyesi

NATO Dışişleri Bakanları, ittifakın kuruluşunun 74. yıl dönümünde Rusya'nın devam eden Ukrayna işgalini görüşmek üzere bugün ittifakın Brüksel'deki karargâhında iki gün sürecek bir zirve için bir araya geldi. Zirvede en önemli karar Finlandiya'nın NATO'nun 31. üyesi olarak kabulü oldu. Finlandiya'nın ittifaka katılımı nedeniyle bugün Brüksel'deki NATO karargâhında tören düzenlendi. Törende Finlandiya'yı Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ve Savunma Bakanı Antti Kaikkonen temsil etti. Finlandiya Dışişleri Bakanı Haavisto, bugün ülkesinin katılım belgelerini NATO'nun kuruluş anlaşmasının koruyucusu olan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'e teslim etmesinin ardından Finlandiya bayrağı karargâhın önünde yeni müttefiklerinin bayraklarıyla birlikte göndere çekildi. Türkiye'nin muhalefeti NATO'ya üyeliğinde zaman kaybettirmiş olsa da İskandinav ülkesi Finlandiya, tüm süreci bir yıldan kısa bir sürede tamamlayarak, yakın tarihte NATO'ya en hızlı katılan ülke olarak tarihe geçti. NATO'ya üyelik Finlandiya için, ülkenin İkinci Dünya Savaşı sırasında Sovyetler Birliği'nin işgal girişimini püskürtmesinden ve komşu Rusya ile dostane ilişkileri sürdürmeyi seçmesinden sonra başlayan askeri tarafsızlık döneminin sona erdiğini işaret ediyor.


NATO'nun Rusya'yla kara sınırı arttı


Rusya ile 1.340 kilometrelik bir sınırı paylaşan 5.5 milyon nüfuslu Finlandiya'nın NATO'ya resmen üye olmasıyla ittifakın Rusya ile sınır uzunluğunu da yaklaşık iki katına çıkmış oldu. Bu katılımla Rusya'nın NATO ile kara sınırı uzunluğu 2 bin 547 kilometreye ulaştı. Katılım töreni öncesinde açıklamalarda bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Finlandiya'nın NATO'ya katılımının tarihi bir olay ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin doğrudan bir sonucu olduğunu belirterek, ittifakın İsveç'in de tam teşekküllü bir üye olmasını sağlayacağını sözlerine ekledi.


Rusya karşı önlemler alacak


Rusya, Finlandiya'nın NATO'ya katılmasına yanıt olarak Rusya'nın güvenliğini sağlamak için "karşı önlemler" almak zorunda kalacağını açıkladı. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Helsinki'nin ittifaka katılmasının Rusya'nın güvenliğine 'tehdit' olarak nitelendirdi ve NATO yapısının Rusya'ya düşman olduğunu söyledi. Rusya, NATO'nun Finlandiya'ya herhangi bir ek asker veya teçhizat konuşlandırması halinde NATO sınırı boyunca savunmayı güçlendireceği konusunda daha önce de uyarılarda bulunmuştu. Rusya'nın askeri yığınak yapması NATO'yu da endişelendiriyor. Bu bağlamda Moskova'yı daha fazla tahrik etmek istemeyen NATO'dan dikkat çeken bir açıklama geldi. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO karargâhında gazetecilere verdiği demeçte, yardım istemedikçe İskandinav ülkesine daha fazla asker göndermeyeceklerini söyledi. Stoltenberg, "Bu Finlandiya'nın vereceği bir karar. Ülkenin rızası olmadan elbette NATO askerlerini konuşlandırmıyoruz. Kalıcı üsler bulundurmadığımız birçok ülkede deniz, hava ve kara tatbikatları yapıyoruz" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--



logo

   E-posta: bilgi(@)kadirga.com.tr
Tüm hakları Kadırga TV adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr