HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 17 MAYIS 2024, CUMA

'Milli paralarla ticaret Batı’yı korkuttu'

"Moskova ile Ankara'nın milli para birimleriyle ödeme konusunda adımlar atması ABD ve Avrupa Birliği (AB) için ağır sonuçlar getirebilir." Bu yorum Rus "Ekspet" dergisine ait
 
10.08.2022 19:05
'Milli paralarla ticaret Batı’yı korkuttu'
'Milli paralarla ticaret Batı’yı korkuttu'
"Moskova ile Ankara'nın milli para birimleriyle ödeme konusunda adımlar atması ABD ve Avrupa Birliği (AB) için ağır sonuçlar getirebilir." Bu yorum Rus "Ekspet" dergisine ait. Derginin görüşlerini aldığı Aleksandr Losev adlı ekonomist, Türkiye ve Rusya'nın enerji ürünleriyle başlayıp, daha sonra tüm ticaret hacimlerini milli para birimleri cinsinden yapabilecekleri belirtti. Türk bankacılık sisteminin, SWIFT'in alternatifi olan SPFS ödeme sistemine entegre olabileceğine işaret eden ekonomist, "Türk lirası dördüncü yıldır ABD doları ve rezerv para birimleri karşısında durmadan düşüyor ve resmi enflasyon temmuz verilerine göre 1998 krizi rekorunu aşarak yıllık yüzde 79.6'ya ulaştı. Türk ticaretinin bir kısmının dolar bölgesinden rubleye çekilmesi, Türk finans sistemindeki dolar açığı sorununu bir ölçüde hafifletecek ve liranın düşüş hızını yavaşlatabilir" değerlendirmesini yaptı. Dmitriy Plehanov adlı ekonomist ise Türkiye'de ihracatın ithalattan dört kat fazla olduğuna dikkat çekerek, rublenin domine eden para birimi olacağını belirtti. Türkiye'nin Rusya ile ticaretinde büyük ölçüde açık vermesinin ticarette rubleyi kullanma imkanlarını sınırladığını ifade eden uzman, "Türkiye'nin ihracatı, ithalat hacminden hala önemli ölçüde düşük, bu nedenle Türkiye, Rusya'dan ithalatına ödeme yapmak için dış ticaret kanallarından yeterli miktarda ruble alınmasını sağlayamıyor. Rusya Merkez Bankası'nın 2021 yılı verilerine göre, Türkiye ile ticarette Rus malları için yapılan ödemelerde rublenin payı yaklaşık yüzde 7 iken doların payı yüzde 70'in üzerindeydi" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--



logo

   E-posta: bilgi(@)kadirga.com.tr
Tüm hakları Kadırga TV adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr