HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 04 MAYIS 2024, CUMARTESİ

Çiftçi SGK primini ödeyemez durumda

Sigortalı çiftçi sayısındaki azalmaya dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "çiftçi BAĞ-KUR primini ödeyemez duruma düşmesi ve bu bağlamda sosyal güvenlikten kopması tarım adına oluşabilecek sorunların artığının habercisidir" dedi
29.07.2023 15:28
Çiftçi SGK primini ödeyemez durumda
Çiftçi SGK primini ödeyemez durumda
Sigortalı çiftçi sayısındaki azalmaya dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, yıllar içinde SGK prim tutarlarındaki artış, sigortalı çiftçi sayısındaki azalış ve yılardır değişmeyen teşvik prim puanı arasındaki ilişkiyi sayısal verilerle gözler önüne serdi. Gürer, "çiftçi BAĞ-KUR primini ödeyemez duruma düşmesi ve bu bağlamda sosyal güvenlikten kopması tarım adına oluşabilecek sorunların artığının habercisidir" dedi. Gürer, "01.10.2016 yılından bugüne Tarım BAĞ-KUR'luları için verilen Hazine Teşvik Primi de 7 yıldır 5 puan olarak hesaplanmaya devam edilmesi de ayrı bir sorun olarak ortada duruyor. Enflasyon artması ile prim tutarlarının artması da çiftçiyi sıkıntıya soktu. Bu arada destek amaçlı verilen prim tutarını 5 puanda kalmasının da bu süreçte etkisi oldu. Çiftçinin sigorta primini yatıramaması sosyal güvenlikten yararlanamaz duruma da vesile olacak. Ayrıca emeklilik süreci ve emekliliğe esas ücret düşecek. Tarım BAĞ-KUR'unu yatıran çiftçi sayısının düşmesine Çiftçinin içine düştüğü krizinde yansımadır" şeklinde konuştu.


Çiftçi güvencesiz çalışıyor


Tarım BAĞKUR Sigorta prim tutarındaki artış ile düşen çiftçi sayısına dikkat çeken Gürer, "Ziraat Odalarında beş milyona ulaşan üyesi mevcut. Bakanlık verilerine göre de 2 milyon 100 bin civarında Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçi varlığı ifade ediliyor. Tarım Bağ-Kur kayıtlı çiftçilerden ise primini yaptırabilen çiftçi sayısı ise giderek düşüyor. Tarım işçisi kayıtlı olan sayısıda 2010 yılında ülkemizde Tarım BAĞ-KUR'lu aktif sigortalı toplamı 1 milyon 101 bin 131 kişi iken bu yılın nisan ayı itibariyle 623 bin 645 kişi azalarak 477 bin 486 kişiye düşmüştür. Sigortalı sayısı 2023 yılının mart ayından nisana ayına kadar geçen 1 aylık süreçte dahi 12 bin 518 kişi azalmıştır. Ayrıca 2925 sayılı Kanun kapsamında sigortalı olan tarım işlerinde hizmet akdi ile çalışan tarım işçilerinin sayısında da ciddi düşüş görülmektedir.  Kayıtlı Tarım işçisi 2010 yılında 152 bin 802 kişi kanun kapsamında sigortalıyken bugün itibariyle geçen 13 yıllık süre zarfında bu rakam 132 bin 293 kişi azalarak 20 bin 509 kişiye kadar gerilemiştir" dedi. AKP iktidarının tarımsal politikalarında sorunların istikrarlı şekilde devam ettiğini sözlerine ekleyen Gürer, "Ürün planlaması ve öngörüden uzak tarım yönetimi sorunludur.Her yıl farklı bölgelerde farklı ürünleri üreten çiftçiler mağdur oldu. Tarımsal girdilerdeki fiyat artışları rekorlar kırdı. Buna rağmen üreten çiftçinin ürünü ya dalda kaldı ya para etmedi. Çiftçiler yatırdıkları sigorta primlerini artık yatıramaz duruma geldiler" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--



logo

   E-posta: bilgi(@)kadirga.com.tr
Tüm hakları Kadırga TV adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr